Gıdada durum değerlendirmesi (III): Taraf olan bakanlığa rağmen giderek değişen beslenme algısı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın gıdaya yaklaşımı istikrarlı olmasa da, sosis, sucuk gibi et ürünlerinde “beyaz ve kırmızı etin ayrıştırılması” olasılıkla en iyi uygulamalarıydı. Buna karşılı uzun ömürlü süt, ekşimeyen yoğurt ve hızlı pişen piliçte sorgulamamanın ötesinde taraf oldular. Bu taraflılık durumu İkinci Gıda Kongresi’nde aşikar hale geldi. Aslında aramızda dostluk bulunduğunu zannettiğim bir bakanlık yetkilisi, esas konuşmasını tamamladıktan sonra, “UHT süt, ekşimeyen yoğurt ve 20 dakikada pişen pilici” savununca, durumun Bakanlık nezdinde ciddi endişe yarattığını anlamış olduk. Aynı yaklaşım süt oturumda da kendini gösterdi, uzun ömürlü UHT süt özellikle süt gıda teknolojisi uzmanları tarafından savunuluyordu. Ne var ki beslenme alanında çalışan bilgisine güvendiğim uzmanlar da UHT’nin sütte ciddi değer kaybına neden olduğunu ifade edince, rüzgar birden endüstri aleyhine esmeye başladı. Bu yaşananları medya ortamında doğrudan paylaşmadım, ama süt ve yoğurt konusundaki söylemimiz sürdü ve toplumdan karşılık buldu. Bakanlığın süt endüstrisinden beklentisi ise çok daha farklıydı. Anlaşılan Bakanlık ve endüstri aynı potada erimişlerdi. Nitekim konunun bundan sonrası yoğurt tebliğinin hangi gerekçelerle değiştirilmiş olduğuna odaklanmak zorundaydı.

Ve derken Danıştay GDO mısırı yasakladı…

GDO’nun yem olarak kullanılmasının farelerde açık bir biçimde tümör gelişimiyle sonuçlandığı bilgilerini paylaşıldıkça, toplumda hayvanların nasıl beslendiği konusuna daha fazla dikkat edilmeye ve sorgulanmaya başlanmıştı. Çok değil, birkaç yıl öncesinde “organik” denince gülümseyenler, artık meselenin fazlasıyla ciddi olduğunun farkındaydı. Piliç endüstrisi organik üretimi genişletmeye başlamıştı ama, yem konusu ciddi bir endişe kaynağıydı. Geçtiğimiz yıl açıklanan Fransız araştırması, ülkemizde yem olarak kullanımı serbest olan GDO mısır NK608’in açık bir şekilde kansere neden olduğunu gösteriyordu. Konu kuşkusuz Biyogüvenlik Kurulu tarafından da yakından incelendi ve derken GDO mısır 2013 sonu itibarıyla Danıştay tarafından yasaklandı. Mısır üretiminin altyapısı hazırlanmış olduğundan, endüstri GDO mısırın yasaklanmasından olasılıkla etkilenmedi. Bu sürecin GDO soyaya doğru genişlemesi de anlaşılan süreç meselesi.

Bugün için toplumun her kesiminde beslenme konusunda bir bilinçlenme söz konusu olduysa, bunda en büyük katkı vatandaşların duyarlılığındadır. Beslenme ve hastalık ilişkisi olasılıkla dünyada ilk kez bu kadar aşikar hal almıştır. Süt açık alınmakta, yoğurt evde tutturulmakta, piliç konusundaki duyarlılık ise ödünsüz sürdürülmektedir. Sorunun yumurta boyutu, olabildiğince organik yumurta ile çözülmeye çalışılmaktadır. Marketlerin ambalajlı ölü ürünlerinin beslenmek açısından iyi bir seçenek oluşturmadığı herkes tarafından anlaşılmış, alışveriş pazarlara ve imkanı olanlar içinse koli ile şehir dışından getirilmesi yaklaşımına döndürülmüştür.

Akademi bilimsel açıklamalarda inandırıcı olamadı

Gıda endüstrisi üretim koşullarını neden değiştirmesi gerektiği konusunun henüz açık bir şekilde ayırtına gidememiştir. Buna karşılık kamu nezdinde tartışmadan kesinlikle kaçınmakta, bu hatalı üretim modelini hala daha savunmaya çalışan son birkaç bilimsel görüş ise internette yaymaya çalıştıkları seviyesiz açıklamaların ötesine geçememekte, aslında bir yerde endüstrinin kendisine zarar vermektedir. Konunun daha iyi anlaşılabilmesi için okuduklarım, yazdıklarım ve ötesini sonunda bir kitap çerçevesinde birleştirdim. Yayınlanmasının üzerinden yaklaşık sekiz ay geçti, bugüne kadar, ileri sürdüğüm savları eleştiren bir görüş almadım. Anlaşılan akademi ve endüstri ne kadar ayak sürüse de, vatandaş yemedi ve artık yedirtmez.

2 cevaplar
  1. esmer alp
    esmer alp says:

    “Anlaşılan Bakanlık ve endüstri aynı potada erimişlerdi.” millete ihaneti özetleyen acı ama gerçek bir tespit.

    Değerli hocam, emeğinize sağlık.. ömrünüze bereket..
    Usanmadan, üşenmeden, hiçbir karşılık beklemeden vatan topraklarını karış karış dolaşıp, halkı bilgilendirmeniz takdire şayandan öte..
    İyi ki varsınız, sağlıklı, esenlik kokulu, uzun bir ömür diliyorum..
    Sevgi ve Saygılarımla..

    Yanıtla
  2. Murat Şenel
    Murat Şenel says:

    Sayın hocam,sizin meşhur portakalınızı satan marketlerde maalesef artık organik tavuk göremiyorum.”Pahalı olduğundan satılmıyor,imhası çoğaldı siparişleri azaldı” dediler.Pişirme süresi ve lezzeti farklı olan organikler heryerde gerçekten çok pahalı.Bence sadece bu bile diğerlerini açıklamaya yeter.(Ucuz etin yahnisi) . Gelelim soruya; çocuklarımın bile lezzet farkını anladıkları,çok uzun sürede pişen,dünyanın parasına aldığım şey tavuk ise diğerleri nedir?Yok eğer bize yıllardır yedirdikleri ucuz nesne tavuk ise kuzu pirzola parasına aldığım şey nedir?Saygılarımla.

    Yanıtla

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir