Geçtiğimiz hafta İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Mesut Parlak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul Tıp Fakültesini Olimpiyat Stadı’nın yanındaki bir araziye taşımak için görüştüklerini, kendilerine 1500 dönümlük bir yer tahsis edildiğini açıkladı. Rektör Parlak “Biz yönetim olarak orada, İstanbul Tıp Fakültesi, Eczacılık, Diş Hekimliği, Florence Nightingale sağlık meslek yüksek okulları, yani sağlıkla ilgili her şeyi oraya götüreceğiz” dedi. İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak, bu kararına gerekçe olarak üniversite binalarının eski olduğunu, bunların yenilenmesi gerektiğini söyledi. Ancak İstanbul Üniversitesi web sitesinde yayınlanan son duyuruyla basına yansıyan haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıklandı. Aynen veriyoruz:
İstanbul Üniversitesi’nden basın açıklaması
“22 Ağustos 2007 tarihinde bazı gazetelerde, İstanbul Üniversitesi’ne bağlı tıp fakültelerinin Olimpiyat Stadı yanına taşınması ile ilgili haberler yer almıştır. Anadolu Ajansı (AA) kaynaklı olduğu anlaşılan bu haberler ve yapılan yorumlar gerçeği yansıtmamaktadır. Her şeyden önce Anadolu Ajansı kaynaklı haber yeni değildir. Yaklaşık bir yıl önce verilmiş olan beyanat yeni gibi sunulmuş olup, orijinal metinde de değişiklik yapıldığı anlaşılmaktadır.
Haber içerisinde dikkat çeken temel yanlışlar arasında konuyla ilgili Sayın Başbakan’la görüşme yapıldığı ve her iki fakültemizin Olimpiyat Köyü yakınına taşınması konusunda karar alındığıdır. Bu konuyla ilgili Sayın Başbakan’la herhangi bir özel görüşme yapılmamıştır. Kaldı ki fakültelerin nakli ile ilgili karar mekanizması ancak Yükseköğretim Kurulu tarafından sonuçlandırılabilir ve izni ile gerçekleştirilebilir.
Bu nedenle kamuoyu bilgisine sunulması gereken temel gerçek; İstanbul Tıp Fakültesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi de dahil olmak üzere tüm akademik birimlerimizin tesis olarak çağdaş olanaklara kavuşturulması ve eğitim kalitesinin yükseltilmesidir. İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü olarak amacımız kurumlarımızı ileriye taşımak, çağdaş olanaklarla eğitim – öğretim yapabilmek, öğretim üyelerimizin akademik faaliyetlerini en iyi koşullarda yerine getirmesini sağlamak, hasta ve yakınlarının gereksinimlerine cevap verebilmektir.
İstanbul Tıp Fakültesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültelerinin halen içinde bulunduğu alanlar gelişmeye kapalı olup, tesisler ve mevcut binalar da çağdaş gereksinimlere cevap vermekten uzaktır. Olimpiyat Köyü yakınındaki arazi ile ilgilenilmesi, her türlü çağdaş donanıma sahip bir sağlık merkezi oluşturma arzusudur. Kamuoyunun bilgilerine sunarız. İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü
Birilerinin görü Çapa ve Cerrahpaşa arazilerinde mi?
İstanbul ve Cerrahpaşa Tıp Fakültelerinin taşınma kararının İstanbul açısından ne anlama geleceğini tekrar hatırlatmak isteriz. Her iki fakültenin de en önemli özelliği, bütün bu olumsuz altyapısına karşılık İstanbul ve Türkiye için “sorun çözen tıp merkezleri” olmasıdır. Bulunduğu coğrafya açısından bakıldığında, İTF’nin acilleri Avrupa yakasının bütününe hizmet vermektedir. Yakın konumda Cerrahpaşa Tıp Fakültesi (CTF) olmasına karşılık, İTF yol üstünde olması nedeniyle bölgenin bütün acil gereksinimini karşılamaktadır. Bu kapı öyle bir kapıdır ki, önüne geleni asla geri çevirmediği gibi, gereken her şeyi hangi koşullarda olursa olsun yerine getirir. Dolayısıyla İTF’nin Olimpiyat Stadı yakınındaki yeni kampusa taşınması Avrupa yakası için sağlık hizmetine ulaşmada ciddi bir sıkıntı yaratacaktır.
Lakin eğer taşınma gerçekleşirse, söz konusu senaryonun böyle olmayacağını öngörmek için yeterli birikimimiz var. Siz gittiğinizde ne kadar binalar arasında kaybolsanız da, İTF ve CTF arazileri çok büyüktür. Bu arazilerin tahmini değerinin İTF (Çapa) için altı, Cerrahpaşa içinse on küsur milyar dolar olduğu tahmin edilmektedir. Dolayısıyla burada bir özelleştirme söz konusu olacaksa, bu araziler büyük değer taşımaktadır. Değer bu kadar yüksek olunca “sit alanı” kaygısının sürekli olabileceğine inanmıyoruz. Burayı her kim alacaksa, kuşkusuz gerekli inşa izinlerini de alacaktır. Dahası, eğer İTF ve CTF’nin yeni binaları bir cins değiş tokuş biçiminde yapılacaksa, bu durumda maliyeti düşürmek için sadece asgari şartlarda binalar ve kampus inşa edilecektir. Zira Çapa ve Cerrahpaşa kampuslarının layıkıyla yapılmasının maliyeti nereden bakarsanız bakın en az 4 milyar dolardır. Olan bitenin yorumunu size bırakıyoruz.