İstanbul Üniversitesi dergisi yayın hayatında

Bu satırlarda size sık sık İstanbul Üniversitesi’nden bahsediyorum, bunun en önemli nedeni bu kurumun son yıl içerisinde ciddi bir dinamizm içerisine girmesidir. Bu değişimde kuşkusuz yeni Rektör Yunus Söylet ve ekibi en önemli rolü oynamakta, bununla birlikte öğretim üyelerinin büyük bir bölümü de artık daha aktif, ülkelerine karşı sorumluluklarını daha iyi bilen bir tutum takınmaları gerektiğinin farkındalar. İstanbul Üniversitesi Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk ve kurucu üniversitesidir, bu şu anlama geliyor, bugün için sahip olduğumuz (diğer üniversiteler de dahil) her ne varsa doğrudan ya da dolaylı bir şekilde İstanbul Üniversitesi tarafından kurulmuştur.

Geçtiğimiz hafta içerisinde çok önemli bir eksiklik daha giderildi ve İstanbul Üniversitesi Bilim Kültür ve Sanat Dergisi yayın hayatına başladı. Böylelikle kurumun kendini ve yaptıklarını doğrudan ifade edebileceği çok kaliteli bir çalışma ortaya kondu. Derginin ilk sayısında Rektör Yunus Söylet “İstanbul Üniversitesi’nin dinamizmini ve büyüklüğünü, çalışanları ve çalışmalarıyla, tarihi ve gelecek planlarıyla sizlere duyurmayı arzu ediyoruz” derken önemli bir noktanın altını çiziyor; “çok mütevazı olma, gerçek sanırlar”. Bu doğru bir saptama, zira kavramların, kurumların alabildiğine içlerinin boşaldığı, “bir yapıp bin satandan geçilmeyen bu ortamda” gereksiz tevazu sistemin geneline zarar veriyor. Rektör Söylet şöyle devam ediyor: “Dergimize biraz bilim, biraz kültür ve sanat, biraz spor, ama kesinlikle İstanbul Üniversitesi’ne dair yapılanlar ve İstanbul Üniversitesi’nin ruhu yansımış olacak. Bir yandan tarihimizden bahsederken, diğer yandan günümüzden ve gelecekten bahsedeceğiz. İstanbul Üniversitesi adına başarıya imza atmış herkesi sizlerle buluşturmaya çalışacağız”.

İlk sayının kapak konusu Yenikapı Batıkları

İstanbul Üniversitesi Bilim, Kültür ve Sanat Dergisi Türkçe ve İngilizce hazırlanmış. Derginin ilk sayısında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün öğretim yılını açışı birinci haber olarak aktarılıyor. Biyoteknoloji başlığında klonlamanın organ naklinde tedavi amaçlı kullanımı Anadolu’nun yerli soylarının nasıl korunduğu incelenmekte. Arkeoloji başlığı ise İstanbul Üniversitesi’nin yürüttüğü son derece ilginç bir kazı çalışmasını, “Yenikapı Batıkları”nı anlatmakta. Hepinizin bildiği gibi, Marmaray sayesinde ortaya çıkan Yenikapı Batıkları, tarihin anlatımını değiştirecek kadar büyük bir önem taşımakta. Ve olağanüstü bir anı, Atatürk’ün İstanbul Üniversitesi’nde girdiği ders, dersin hala hayatta olan tanığının anlatımıyla dile getiriliyor.

Sıra dışı bir çalışma

Dergiler kurumların kendilerini (kurumsal yapılarını), yaptıklarını ve hedeflerini dile getirmede çok büyük önem taşıyor, yeter ki anlatacak bir şeyiniz olsun. Derginin hazırlanmasında emeği geçen herkesi kutluyoruz, zira önemli bir eksiklik başarılı bir biçimde karşılanmış oldu.. İstanbul Üniversitesi mezunu okurlarımızın bu çalışmaya özel bir önem göstereceklerini biliyoruz ve inanıyoruz ki herkesin bu emsalsiz kurumun dergisinde duyurmak isteyeceği çok özel projeleri olacaktır. Dergiye erişebileceğiniz adres iubasin.istanbul.edu.tr/udergi, ama bizim tavsiyemiz orijinal dergiyi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden istemenizdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir