Bir Kâşifin Felsefesi: Zor şartlarda hayatta kalarak öğrenilen 16 hayat dersi

İnsanlar hayatta kalmak için çok şey dener. Bu denemeler sadece zorlu şartlara karşı geliştirilen yöntemler değildir; günlük yaşamda ayakta kalabilmek de özel çaba gerektirir. Çoğu insan çabalarının ve getirilerinin farkına bile varmaz, başkasına aktarmak ihtiyacını da hissetmez. Herkesin deneyimi kendine münhasır olsa da, en küçük deneyimin aktarılmasının bile katkı sağlayacağı çok kişi vardır. Buna karşılık çok zor koşullarda hayatta kalmak daha fazla önemsenir ve ilgi çeker. Zorlu şartlara karşı çözümler geliştirmek sadece o zorluğa özel değildir, tatmin edici bir yaşam sürmek için engin öğretilerle de doludur.

Erling Kagge, Kuzey Kutbu’na, Güney Kutbu’na ve Everest Dağı’nın zirvesine yürüyerek ulaşan ilk kişidir. 1990 yılında Erling Kagge ve Børge Ousland, Kuzey Kutbu’na yardım almadan ulaşan ilk insanlar olurlar. Sekiz Mart 1990’da Ellesmere Adası’ndan başlayan keşif gezisi yaklaşık iki ay sonra Kuzey Kutbu’na ulaşırlar. Malzemelerini kızaklarla çekerek kayaklarla yaklaşık 800 kilometre yol kat ederler. Ama Kagge orada kalmaz, 1992 ve 1993 yıllarında, elli günde 1310 km kat ederek Güney Kutbu’na tek başına erişirken dış dünyayla hiçbir telsiz bağlantısı yoktur. Ve derken 1994 yılında Everest Dağı’nın zirvesine çıkar ve böylelikle “Üç Kutup Yarışmasını” yürüyerek tamamlayan ilk kişi olur.

Çok okuyan da çok gezen de bilir, yeter ki anlatsın

Çok okuyan değil, çok gezen bilir derler. Aslında iki seçenek de kendinizi geliştirmek için sayısız ipucu sunar. Ama anlatım bir kaşifin deneyimlerinden yola çıkarsa, hele hele beklenmedik koşullarla karşılaşılması olasılığı çok yüksek macera ötesi deneyimse anlatacak çok şey vardır. Kagge son derece akıcı ve samimi bir dille kaleme aldığı Bir Kâşifin Felsefesi’nde, onu insan dayanıklılığının sınırlarına götüren keşif gezilerinden edindiği bilgelik ve uzmanlığı okuruyla paylaşıyor. “Kendi pusulanla kerteriz almak, Erken kalkmak, İyimserlik alıştırması yapmak, Kendi gücünden korkmamak…” gibi on altı bölüme ayırdığı kitabı sadece bir keşif serüvenini değil, insanın aslında var olan gücünü nasıl kullanması gerektiğini anlatıyor. Özellikle günümüz koşulları için mükemmel bir seçenek.

Sıra dışı deneyim, sıra dışı felsefe yaratır

Erling Kagge’nin iyimser bir bakış açısı geliştirmekten zihnimizi doğru zamanda kalmaya ikna etmeye ve küçük şeylerden zevk almayı öğrenmekten yalnızlığımızla barışmaya kadar türlü meselelerle ilgili deneyimlerini sıraladığı bu kitap, en zorlu koşullarda hayatta kalabilmenin aslında anlamlı bir yaşam sürme konusunda bize ne kadar çok şey öğretebileceğini ifade ediyor.

Günümüzün en çok satan kitapları genellikle kişisel gelişim üzerine, anlaşılan okur ve toplum içine düştükleri açmazdan kendilerini kurtarmak için sıra dışı bir arayış gösteriyor. Bu haftayı o nedenle bu ihtiyacı özellikle karşılayacak bir seyahatname ve çıkarımlarına ayırdık.

Erling Kagge, Bir Kâşifin Felsefesi, Zor şartlarda hayatta kalarak öğrenilen 16 hayat dersi, 155 sayfa, Kolektif Kitap, 2023.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir