Hastalıklarda çevre/aşı ve vücut ilişkisi

eçen hafta mRNA aşılarının turbo kanser olarak adlandırılan tablolara neden olup olamayacağı tartışmasına girmiştik. Batı tıbbı yeni ortaya çıkan bilmediği durumlarda genellikle “hayır, ne demek” biçiminde savunma haline girer, detayını anlamaya çalışmaz.

Geçen hafta mRNA aşılarının turbo kanser olarak adlandırılan tablolara neden olup olamayacağı tartışmasına girmiştik. Batı tıbbı yeni ortaya çıkan bilmediği durumlarda genellikle “hayır, ne demek” biçiminde savunma haline girer, detayını anlamaya çalışmaz. Oysa her yeni değişiklik, özellikle aşılama, vücudun biçimini değiştireceğinden hiç akla gelemeyecek yan etkilere açıktır. Covid nedeniyle hızlandırılmış onay alan mRNA aşılarında için de iki ayrı sorun vardır; (1) teknolojisi tamamen yenidir, ama (2) ortada bir salgın söz konusu olduğundan geç yan etkiler açısından sınanması mümkün değildir. Amerikan otoritesi FDA bu yeni aşıları ikinci nedenle kabul etmiş, ama yan etkilere karşı da imza alınmıştır.

Oysa her yeni durumda hiç akla gelmeyecek yan etkiler ortaya çıkabilir. Şimdi ortam ve hastalık ilişkisi konusunda anlatmak istediklerimizi önce bambaşka örnekler vererek açıklayalım

Her değişiklik uzun sürede maraza çıkarabilir

Altmış sekiz yaşında kadın yeni başlayan kuru öksürük şikayeti ile hastaneye başvurmuştu. Yapılan tetkiklerinde öksürük nedeninin açıklayan herhangi bir bulguya rastlanmadı. Sağlık merkezi çalışanları, hastanın çok çok uzun süreden beri sigarayı bırakmış olmasına rağmen “KOAH başlangıcı” kararına vararak üç çeşit standart ilacı verdiler. Hasta bunlardan da fayda görmeyince bize başvurdu. Akciğer filmi KOAH başlangıcı denemeyecek kadar iyiydi, bu kanaat göğüs hastalıklarına doğrulatıldı. Ama sorgu çevre koşullarına genişletildi, zamanlama olarak öksürüğün başlamasıyla uyumlu bir yatak odası mobilyası değişikliği yapıldığı öğrenildi. Hatta hasta mobilya değişikliğiyle birlikte yardımcı kadında da öksürük çıktığını hatırladı. Çıkarım: Mobilya değişikliği bile sağlık sorunu yaratabilir.

Altmış yaşında erkek hasta önce duygu durum değişiklikleriyle, yani yalnız kalma isteği, günlük işlere olan ilgide azalma, çabuk sinirlenme, hatırlayamama şeklinde belirtiler göstermeye başladı. Hastada hastalanma endişesi ve sık doktora görünme merakı olarak adlandırılabilecek, eski halinde bulunmayan değişiklikler vardı. Yapılan kan tetkiklerde ciddi bir şey saptanamamasına rağmen tablonun ağırlaşması nedeniyle çekilen MR’da beyinde belirgin küçülme olduğu belirlendi. Bu durum da sonunda hastanın mobilya üretimi yaptığı, yani organik çözücü denen kimyasallara (yapıştırıcılar) uzun süre maruz kaldığı ile uyumlu çıktı. Çıkarım: Meslek nedeniyle uzun süre maruz kalmak da sorun çıkarabilir.

mRNA aşısı deneyimi

Örneklere mRNA aşısıyla doğrudan ilişkili olduğu kabul edilebilecek yakından izlediğimiz başka bir durumla devam edelim:

Yetmişli yaşlarının başlarında sağlıklı erkek, olumsuz bir alışkanlığı yok, Covid nedeniyle dört ya da beş kez mRNA aşısı uygulanmış. Uygulamadan bir yıl sonra kendi anlatımıyla “histamin boşalması” biçiminde betimlediği ateş, yorgunluk ataklarıyla başvurdu. Kan tahlillerinde karaciğerde ciddi hasar olduğunu düşündürecek bulgular vardı. Olası bütün karaciğerin hepatit gibi virüs enfeksiyonlarına yönelik tetkiklerde bir şey bulunamadı. Buna karşılık yapılan görüntülemede gerçekten karaciğerin kronik hastalığı, siroza gidiş gibi bir bulgu söz konusuydu. Başvurulan karaciğer hastalıkları uzmanları aşının etkisi konusunda bir şey söyleyemeseler de, sonuçta tabloyu karaciğer naklinde kullanılan ilaçlar ile kontrol altına aldılar. Çıkarım tablonun otoimmün (kendi kendine bağışık yanıt) karaciğer enflamasyonu olduğuydu.

Haftaya mRNA aşılarının işleyiş mantığı, uygulama sonrası vücuttaki seyri, ve karaciğeri nasıl etkileyebildiğini anlatacağız. Sonrasında da kanser kısmı gelecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir